zondag 15 juni 2014

Vorm favorieten Tour de France 2014

Hoe goed is het vormpeil van de belangrijkste kanshebbers voor de Tourzege, Chris Froome en Alberto Contador, afgaand op hun prestaties in het Criterium du Dauphiné?


Froome

Aan het begin van deze Franse rittenkoers, die geldt als één van de belangrijkste voorbereidingswedstrijden voor de Ronde van Frankrijk, toonde Froome dat hij in goede vorm was. Hij won zowel de eerste rit (een individuele tijdrit over 10 kilometer) als de tweede etappe (een bergrit). Tot en met de zesde rit was hij de leider in het algemeen klassement. In die zesde etappe kwam hij, op acht kilometer van de finish, ten val. Hij hield hieraan schaafwonden over, maar had niets gebroken. De valpartij zorgde voor een dusdanige terugslag in zijn vormpeil, dat hij in de daaropvolgende dagen dusdanig veel tijd verloor, zodat hij uiteindelijk geen topklassering behaalde in het eindklassement van de Dauphiné.
Normaal gesproken zullen de blessures die Froome opliep bij de valpartij, geen grote gevolgen hebben voor zijn vorm aan het begin van de Tour de France 2014. Hij moet dan ook zeker nog steeds beschouwd worden als de topfavoriet voor de Tourzege. Toch lijkt Froome in 2014 wel wat minder superieur en ook niet meer zo onkwetsbaar, als in de aanloop naar de door hem gewonnen Tour van 2013.

Contador

De Spanjaard Alberto Contador reed een sterke Dauphiné, maar hij was in de eerste dagen wel iets minder sterk dan Froome. Ook bleek hij in de slotrit niet sterk genoeg te zijn, om de eindzege te kunnen pakken. Hij eindigde als tweede in het algemeen klassement, achter de Amerikaan Talansky.

Geconcludeerd kan worden dat Contador in de aanloop naar de Tour van 2014 duidelijk een sterker seizoen had dan in 2013, al lijkt hij anderzijds toch ook niet zo superieur sterk meer te zijn als in zijn topjaren. Als Contador in de aanloop naar de Tour zijn vorm nog enigszins kan verbeteren, dan is hij, ook vanwege koersinzicht en aanvalslust, zeker een geduchte concurrent voor Froome in de strijd om de Tourzege in 2014.