donderdag 19 juni 2014

NK wielrennen - 100 jaar geleden

Het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg werd in 1914 niet in Nederland verreden, maar in de Belgische hoofdstad Brussel.

Chris Kalkman pakte dat jaar voor de tweede keer de Nederlandse titel.  In 1909 was hij voor het eerst Nederlands kampioen geworden. Kalkman is ook een bekende naam in de wielerhistorie omdat hij in 1909 de eerste editie van Olympia's Tour won.

Motor- en rijwielwet

Maar waarom werd het NK van 1914 in BelgiĆ« verreden en niet in Nederland? In ons land was een 'motor- en rijwielwet' van kracht, die bepaalde dat het eigenlijk verboden was om 'snelheidswedstrijden' op de fiets  te organiseren, ‘tenzij er verlof is gegeven’. Wegwielrennen werd indertijd door de Nederlandse overheid beschouwd als een gevaarlijke en onzedige sport, met als gevolg dat lokale overheden vaak geen 'verlof' wilden geven om zo'n wedstrijd op hun grondgebied plaats te laten vinden.  In 1914 kon de Nederlandse wielerbond hierdoor geen Nederlandse locatie vinden voor het NK, vandaar dat men uit moest wijken naar Brussel.

Baanwielrennen en wegwielrennen


Omdat de Nederlandse overheid zoveel vijandiger was tegen het wielrennen dan de overheden in omliggende landen, is het wegwielrennen voor de Tweede Wereldoorlog in Nederland nooit erg tot bloei gekomen. Het baanwielrennen was hier indertijd veel populairder dan het wegwielrennen. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam het wegwielrennen in ons land tot bloei, mede doordat de Nederlandse overheid zich toen soepeler ging opstellen tegenover organisatoren van wegwielerwedstrijden.

Geen opmerkingen: