maandag 28 september 2015

Ronde van Lombardije 2015 live op tv - parcours, startlijst, deelnemers, rugnummers

De 109e editie van de Italiaanse wielerklassieker de Ronde van Lombardije wordt verreden op zondag 4 oktober. Hoe ziet het parcours van deze editie eruit? Welke deelnemers staan op de startlijst van de Ronde van Lombardije 2015? Door welke zenders wordt deze Italiaanse klassieker live op tv uitgezonden? 




Geschiedenis Ronde van Lombardije

De Ronde van Lombardije werd voor het eerst verreden in 1905. Die eerste editie werd gewonnen door de Italiaan Giovanni Gerbi met een voorsprong van maar liefst 40 minuten op de nummer twee.
Recordhouder qua aantal zeges in deze 'koers van de vallende bladeren' is Fausto Coppi. Deze legendarische Italiaan won vijf keer de Ronde van Lombardije.

Twee Nederlanders slaagden ering om 'Il Lombardia' te winnen: Jo de Roo en Hennie Kuiper. De Roo, die begin jaren zestig een ultieme specialist in de najaarsklassiekers was, slaagde er zelfs twee keer in om deze koers te winnen: in 1962 en in 1963. Kuiper pakte in 1981 de zege in deze Italiaanse najaarskoers.

De Ronde van Lombardije is een koers die enorm veel prestige heeft binnen de wielerwereld. Het wordt gerekend tot de 'vijf grote monumenten onder de klassiekers', samen met Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, Milaan-San Remo en Luik-Bastenaken-Luik.

Parcours Ronde van Lombardije 2015

In 2015 is de start van deze wedstrijd in Bergamo en de finish is in Como. De totale afstand van het parcours is 245 kilometer. Hieronder vindt u een overzicht van een aantal belangrijke punten (merendeels de grote beklimmingen) in het parcours van de Ronde van Lombardije 2015.

Belangrijke punten in het parcours: 

  • Colle Gallo, na 56,4 kilometer koers
  • Colle Brianza 116,6 km
  • Madonna del Ghisallo 181,1 km
  • Muro di Sormano - 194,6 km
  • Civiglio 228,4 km
  • San Fermo della Battaglia 239,7 km
  • Como - Lungo Lario Trento (finishlijn) 245,0 km

Profiel Ronde van Lombardije 2015



Voorbeschouwing: favorieten

Tot de belangrijke kanshebbers voor de zege in de Ronde van Lombardije 2015 behoren onder meer de Spanjaarden Joaquim Rodriguez en Alejandro Valverde, en de Italiaan Vicenzo Nibali. Ook de Nederlanders Robert Gesink en Bauke Mollema, en de Belgen Tim Wellens en Philippe Gilbert proberen naar deze 'Koers van de Vallende Bladeren' te pieken en zijn zeker ook niet kansloos
voor een mooie ereplaats en misschien wel de zege. Gilbert won deze koers al twee keer: in 2009 en 2010. Mogelijk kan ook de Nederlander Tom Dumoulin, gezien zijn goede vorm in het najaar van 2015, een hoofdrol in deze koers spelen.

Deelnemers: startlijst met rugnummers van de Ronde van Lombardije 2015

Hieronder vindt u een link naar de deelnemerslijst (met rugnummers)van deze wielerkoers.

Live op tv - Sporza, Eurosport en NOS

De Ronde van Lombardije 2015 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport, Sporza (VRT, op de Vlaamse zender één) en waarschijnlijk ook NOS Studio Sport. De uitzending van het programma 'Sporza op Zondag' (op de Vlaamse zender één), waarvan de live-uitzending van de Ronde van Lombardije een onderdeel zal zijn, begint om 14u15, de Sporza-uitzending van de Ronde van Lombaridje begint waarschijnlijk rond 15u00. De live-uitzending van Eurosport begint om 15u30 op Eurosport1.