woensdag 16 september 2015

GP Impanis - Van Petegem, Primus Classic 2015 - live op tv, startlijst, parcours

Op zaterdag 19 september 2015 wordt de Primus Classic - Grote Prijs Impanis-Van Petegem verreden. Deze wielerkoers wordt live op tv uitgezonden door Sporza. Hoe laat begint de uitzending? Op welke zender vindt de uitzending plaats? Hoe loopt het parcours van deze koers? Welke deelnemers staan op de startlijst van deze wedstrijd en welke rugnummers dragen zij? Hoe is de geschiedenis van deze wedstrijd verlopen?


Geschiedenis  

In 1982 werd deze wedstrijd voor het eerst verreden, onder de naam Grote Prijs Raymond Impanis. Deze koers werd georganiseerd als een eerbetoon aan Raymond Impanis (1925-2010). Deze coureur uit Berg was prof van 1947 tot 1963. Zijn topjaar was 1954. Hij won in dat seizoen de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix en Parijs-Nice.

De profkoers Grote Prijs Impanis werd ieder jaar verreden van 1982 tot en met 1994. Daarna verdween deze koers enige jaren van de wielerkalender. Pas in 2005 werd de wedstrijd weer georganiseerd, maar toen was het een juniorenwedstrijd. Vervolgens werd het enige jaren een wedstrijd voor elite-zonder-contract (amateurs).

In 2011 werd deze wedstrijd weer een profkoers. Met ingang van die editie kreeg de wedstrijd echter een nieuwe naam: de Grote Prijs Impanis-Van Petegem. Sindsdien is deze koers dus ook een eerbetoon aan Peter van Petegem, de coureur die twee maal de Ronde van Vlaanderen, drie maal de Omloop het Volk en één keer Parijs-Roubaix won.

Nadat het biermerk Primus de hoofdsponsor van deze koers werd, kreeg de wedstrijd de lange naam Primus Classic - Grote Prijs Impanis - Van Petegem.

De enige renner die deze wedstrijd meermaals won was de Nederland Wiebren Veenstra. Hij zegevierde in 1990 en 1991. Recente winnaars van de GP Impanis-Van Petegem zijn Sander Cordeel, André Greipel, Sep Vanmarcke en Greg van Avermaet.

Parcours en tijdschema

De start van deze wedstrijd is om 12u00 in Brakel. Dat is geen toeval: uit die plaats is immers Peter van Petegem afkomstig, die dan ook als bijnaam droeg 'De Zwarte van Brakel'. De finish is in Haacht Boortmeerbeek en wordt rond 16u30 verwacht.

Startlijst met rugnummers

Via de onderstaande link vindt u de deelnemerslijst van deze koers:
 
Live op tv

Op de Vlaamse zender één zendt Sporza op zaterdag 19 september om 15u10 een samenvatting uit van de wielerkoers 'Het Kampioenschap van Vlaanderen' in Koolskamp (Koolskamp Koers).

Daarna, om 15u25, begint de live-uitzending van de GP Impanis van Petegem, met commentaar van Christophe Vandegoor en Sven Vanthourenhout.