zaterdag 25 juli 2015

Clasica San Sebastian 2015 – live op tv, startlijst, deelnemers, parcours, voorbeschouwing

Op zaterdag 1 augustus 2015 wordt de 35e editie verreden van de Clasica San Sebastian. Deze klassieker wordt live op tv uitgezonden. Welke deelnemers staan op de startlijst van de Clasica San Sebastian? Hoe ziet het parcours van deze Baskische eendagswedstrijd eruit? Welke renners hebben in het verleden de Clasica San Sebastian gewonnen?

Erelijst

De Clasica San Sebastian bestaat sinds 1981. De organisator van deze koers is de Baskische krant El Diario Vasco. De eerste twee edities werden gewonnen door de fameuze Spanjaard Marino Lejarreta. Hij zou deze koers in 1987 voor de derde keer winnen. Met deze drie zeges is hij de recordhouder qua aantal zeges in de Clasica San Sebastian.

Drie keer werd deze koers door een Nederlander gewonnen: Adrie van der Poel zegevierde in 1985, Gert-Jan Theunisse won in 1988 en Erik Dekker pakte in zijn wonderjaar 2000 de overwinning. Twee keer won een Belg deze klassieker: Claude Criquielion won in 1983 en Philippe Gilbert zegevierde in deze Spaanse koers tijdens zijn wonderjaar 2011.

Vergeleken met veel andere befaamde wielerwedstrijden heeft de Clasica San Sebastian een relatief korte geschiedenis. De koers wordt echter reeds sinds zijn beginjaren beschouwd als de belangrijkste Spaanse (en Baskische) eendagswedstrijd.

In Spanje (en het Baskenland) is er van oudsher een wielercultuur die zich veel meer op rittenkoersen richt dan op eendagswedstrijden. Toen de UCI eind jaren tachtig de wereldbeker in het leven riep, was de Clasica San Sebastian dan ook de enige serieuze kandidaat van het Iberisch
Schiereiland, om onderdeel uit te maken van deze prestigieuze wedstrijdserie. Later werd de Clasica San Sebastian een onderdeel van de UCI ProTour en nog weer later van de UCI World Tour.

Parcours Clasica San Sebastian 2015

Het parcours van deze wedstrijd heeft een lengte van 219 kilometer. De start en de finish zijn in Donostia (dat is de Baskische naam voor San Sebastian). De finishlijn ligt aan de boulevard.

Route: beklimmingen
Er zijn zes serieuze beklimmingen opgenomen in het parcours: de Alto Iturburu (na 59,5 kilometer), de Alto de Jaizkibel (na 125 kilometer), de Alto Arkale (na 147 kilometer),
nogmaals de Alto de Jaizikel (na 165,3 kilometer), nogmaals de Alto Arkale (na 188,2 kilometer) en de Bordako Tontorra (na 211,9 kilometer). De top van die laatste klim bevindt zich dus op circa 7 kilometer van de finish.

Hoogtes van de beklimmingen
De Alto Iturburu is de hoogste beklimming van de dag, met een hoogte van 550 meter. De bekendste beklimming van de Clasica is de Jaizkibel, deze heeft een hoogte van 455 meter. De Arkale heeft een hoogte van 210 meter en de Bordako Tontorra heeft een hooogte van 255 meter.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Via de volgende link kunt u t.z.t. (als de deelnemerslijst definitief bekend is) de startlijst met rugnummers vinden:

Live op tv


De Clasica San Sebastian 2015 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. De uitzending begint om 15u30 op Eurosport1. In het verleden werd de Clasica San Sebastian ook vaak live op tv uitgezonden door NOS Studio Sport en Sporza (VRT), maar dit lijkt in 2015 waarschijnlijk niet het geval te zijn.