dinsdag 28 april 2015

Tour d'Azerbaidjan 2015 - Ronde van Azerbeidzjan - parcours, rittenschema, deelnemers, startlijst, live op tv

Van woensdag 6 mei tot en met zondag 10 mei wordt de Ronde van Azerbeidzjan verreden. Welke deelnemers staan op de startlijst van de Tour of Azerbaijan? Hoe zien het parcours en het rittenschema van deze koers eruit?  Een aantal etappes van deze ronde worden live op tv uitgezonden door Eurosport 2.

Geschiedenis Tour of Azerbaijan

De eerste editie van de Ronde van Azerbeidzjan werd verreden in 2012. Dat jaar was het een wedstrijd voor espoirs/beloften (renners onder de 23 jaar). De Algerijn Youcef Reguigui won die eerste Ronde van Azerbeidzjan.

In 2013 was het een wedstrijd in categorie 2.2 van de Europe Tour. Dit hield in dat er ook profs aan deel mochten nemen. Dat jaar won bijvoorbeeld de befaamde Litouwse prof Tomas Vaitkus de slotrit. Het eindklassement werd gewonnen door Serhij Gretsjin uit de Oekraïne, die reed voor het Turkse team Torku Seker Spor. De Nederlander Lars van der Haar, die vooral bekend is als veldrijder, werd dat jaar vijfde in het eindklassement van deze rittenkoers.

In 2014 werd de derde editie verreden. De wedstrijd was inmiddels gepromoveerd naar categorie 2.1 in de UCI Europe Tour. De Nederlander Kenny van Hummel won de openingsrit van deze editie van de Tour of Azerbaijan. Het eindklassement werd gewonnen door de Rus Ilnur Zakarin (RusVelo).

Azerbeidzjan

De Republiek Azerbeidzjan ligt in de Kaukakus. Het land ligt op de grens tussen Europa en Azië. Azerbeidzjan heeft circa 9,5 miljoen inwoners. De hoofdstad is Bakoe. Het staatshoofd is president İlham Aliyev.

Rittenschema Ronde van Azerbeidzjan 2015
  • 06/05/2015 Etappe 1: Baku – Sumqayit 154km
  • 07/05/2015 Etappe 2: Baku-Ismayilli 187km
  • 08/05/2015 Etappe 3:  Qabala–Oguz-Sheki–Oguz–Qabala 177 km
  • 10/05/2015 Etappe 5:  Baku (op een circuit in Baku) 143.8 km.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Op de lijst van deelnemende teams staat onder meer de Nederlandse ploeg Parkhotel Valkenburg Cycling Team.
Hieronder vindt u een link naar de volledige startlijst van deze ronde:

Live op tv

De laatste drie etappes (op vrijdag, zaterdag en zondag) worden 's ochtends om 9u30 (Nederlandse tijd) live op tv uitgezonden door Eurosport op de zender Eurosport2. Van de eerste twee etappes zijn samenvattingen te zien op Eurosport2. Ook kan men deze ronde live volgen via diverse livestreams op het internet.