donderdag 13 november 2014

Zesdaagse van Gent 2014 - deelnemers

Van dinsdag 18 november tot en met zondag 23 november 2014 wordt de 74e editie van de Zesdaagse van Gent verreden. Welke deelnemers zullen in Gent van start gaan? Wie zijn de favorieten voor de zege in deze zesdaagse? De slotdag van de Zesdaagse van Gen 2014 zal deels live op tv te zien zijn. 



Deelnemers

In totaal doen er 26 renners mee, verdeeld in 13 koppels. Er zijn vijf Belgen onder de deelnemers: Jasper de Buyst, Kenny de Ketele, Iljo Keisse, Otto Vergaerde en Moreno de Pauw. Er doen eveneens vijf Nederlanders mee: Nick Stöpler, Youri Havik, Michael Vingerling, Didier Caspers en Melvin van Zijl. Onder de deelnemers zijn zes renners die één of meerdere keren de eindzege in Gent hebben gepakt: Jasper de Buyst, Kenny de Ketele, Iljo Keisse, Glenn O'Shea en Alex Rasmussen.

Startlijst 

  • David Muntaner (Spa) - Albert Torres (Spa)
  • Jasper De Buyst (Bel) - Kenny De Ketele (Bel)
  • Mark Cavendish (GBr) - Iljo Keisse (Bel)
  • Shane Archbold (NZe) - Glenn O'Shea (Aus) 
  • Silvan Dillier (Zwi) - Leif Lampater (Dui) 
  • Marc Hester (Den) - Alex Rasmussen (Den) 
  • Nick Stöpler (Ned) - Otto Vergaerde (Bel)
  • Viktor Manakov (Rus) - Ivan Savitski (Rus)
  • Vivien Brisse (Fra) - Morgan Kneisky (Fra)
  • Moreno De Pauw (Bel)- Christian Grasmann (Dui)
  • Yori Havik (Ned) - Michael Vingerling (Ned)
  • Lucas Liss (Dui) - Andreas Müller (Dui)
  • Didier Caspers (Ned) - Melvin van Zijl (Ned)


Favorieten 

De bekendste namen die in Gent aan de start verschijnen zijn natuurlijk de Omega Pharma-QuickStep-renners Mark Cavendish en Iljo Keisse, die samen een koppel vormen. In het verleden waren de prestaties van Cavendish in profzesdaagsen vaak op z'n zachtst gezegd niet erg indrukwekkend. Dat kwam echter waarschijnlijk vooral doordat Cavendish indertijd het rijden van zesdaagsen niet erg serieus nam. Dat hij wel degelijk een wereldtopper op de baan is, heeft hij natuurlijk reeds veelvuldig bewezen, onder meer door twee maal wereldkampioen te worden op de ploegkoers. (En in zijn amateurtijd, toen hij zich focuste op het baanwielrennen en nog nauwelijks op het wegwielrennen, demonstreerde hij bij zesdaagsen voor beloften ook reeds zijn talent als zesdaagsenrenner.)

In 2014 lijkt Cavendish zijn deelname aan de profzesdaagse van Gent duidelijk veel serieuzer te nemen, dan eerdere deelnames aan profzesdaagsen. Ditmaal heeft hij zich qua trainingen werkelijk gefocust op de zesdaagse die hij samen met Keisse zal gaan rijden.

Over de kwaliteiten van Iljo Keisse als zesdaagsencoureur hoeft natuurlijk niemand te twijfelen. Deze Belg won al 22 zesdaagsen, waaronder 5 keer de Zesdaagse van Gent. Hoewel hij zich tegenwoordig wat meer op het wegwielrennen dan op het baanwielrennen richt, behoort hij als zesdaagsencoureur nog steeds tot de wereldtop.

Het duo Keisse/Cavendish moet dus zeker tot de belangrijkste kanshebbers voor de eindzege in Gent gerekend worden. Andere teams die tot de favorieten gerekend mogen worden, zijn onder meer: Hester/Rasmussen, De Buyst/De Ketele en Dillier/Lampater.

Tv? Live? 

Tijdens de Zesdaagse van Gent zullen er regelmatig korte reportages en korte samenvattingen te zien zijn op het journaal van de VRT. Op de slotdag (zondag 23 november) zal Sporza uitgebreid live op tv aandacht besteden aan de Zesdaagse van Gent tijdens 'Sporza op Zondag' op de zender Canvas.